Allt du behöver veta om sulfatfritt schampo

Schampo är kanske en av dom mest använda skönhetsprodukterna – en produkt som är nödvändigt för att hålla sig ren och fräsch. Vissa lägger hundratals kronor på dyra schampon från exklusiva märken medan andra köper det billigaste dom finns i mataffären. Det många däremot kanske inte har koll på, oavsett vad man brukar köpa, är att det finns ”vanligt” schampo och sulfatfritt schampo. Det sistnämnda kan du läsa mer om här och även på www.skonhetsguiden.se.

Vad är sulfater?

Sulfater består av salter från svavelsyra och finns i många schampon – framför allt dom flesta billigare varianterna som man kan köpa i vanliga matvaruaffärer men också i dyrare produkter. Sulfater är förvisso effektivt i det avseende att det tar bort fett, smuts och andra orenheter från håret väldigt enkelt, men däremot har ämnet en förmåga att torka ut både hår och hud.

Ämnet är inte hälsofarligt men eftersom det tar bort fett så bra så finns även en risk att det tar bort det naturliga fett som produceras i hårbotten vilket kan leda till att man får problem.

Fördelar och nackdelar med sulfatfritt schampo

Något som trendar inom skönhetsvärlden just nu är naturliga produkter, där bland annat sulfatfritt schampo ligger högt i topp. Genom att använda ett sulfatfritt schampo får kroppens egen produktion av fett och talg en chans att hamna i balans och därmed kan den som lider av torr hårbotten eller väldigt torrt hår bli av med sina problem genom att utesluta sulfat.

Till nackdelarna hör att sulfatfritt schampo inte löddrar – det är nämligen just sulfatets egenskaper som skapar det härliga skummet, som också gör att schampo, tvål och andra produkter blir enkla att applicera. Det kan med andra ord ta ett tag innan man vant sig med detta och det kan till en början kännas som att man inte får håret ordentligt rent när man inte får upp ett lödder.

Det kan också ta ett par veckor innan håret och hårbotten vant sig med den här typen av produkt, men för den som har lite tålamod finns positiva effekter att vänta.

För att hitta ett bra sulfatfritt schampo finns några bra tips:

  • Leta efter tester och recensioner på nätet
  • Fråga i en skönhetsbutik
  • Fråga din frisör

Testa gärna olika märken för att hitta det schampo som passar ditt hår bäst och kom ihåg att inte tvätta håret för ofta!