Skydda dina anställda med överfallslarm

Enligt Securitas Direct genomfördes 827 butiksrån i Sverige bara under 2016, något som knappast blivit särskilt mycket bättre sedan dess. Många som jobbar i butik känner sig osäkra och rädda att bli utsatta för brott under arbetstid, något som fler butiksägare och arbetsgivare bör ta på stort allvar. Att jobba som butiksbiträde är en utsatt position, allra helst där det förekommer arbete under sena kvällar och nätter. Ett överfallslarm ökar tryggheten avsevärt och är en förhållandevis billig investering.

Så fungerar det

Överfallslarm finns ofta i banker, butiker som säljer saker av höga värden samt på andra ställen där man hanterar stora summor pengar eller andra värdesaker. Larmet placeras på en eller flera lämpliga platser i lokalen och genom endast en knapptryckning kan personalen slå larm om en obehaglig situation uppstå. Det finns även portabla larm som anställda kan bära med sig i dom fall arbetsuppgifterna innebär att man förflyttar sig ofta.

Hitta leverantör

Det finns många stora larmleverantörer som är verksamma i hela landet och det är i regel inga problem att hitta någon som kan installera ett överfallslarm. Securitas Direct är en av leverantörerna som finns rikstäckande och som erbjuder lösningar som inkluderar väktarutryckning vid larm. Är man intresserad av att skaffa ett överfallslarm till sin butik tar man kontakt med en eller flera leverantörer, för att se vad just dom kan erbjuda. Tjänsterna är ungefär lika hos dom flesta med priserna kan däremot skilja sig en aning.

Att tänka på

Innan man kontaktar en leverantör kan det vara bra att fundera på vad man vill ha ut av larmet som man planerar att installera, samt vilken hjälp man förväntar sig. Det finns två olika varianter, där den ena innebär att man skickar ett tyst larm till operatören medans det andra sätter igång ett högt larm som hörs i hela lokalen. Det finns för- och nackdelar med båda delarna, då det höga larmet kan göra andra anställda uppmärksamma på om något håller på att hända.

Det tysta larmet kan däremot vara att föredra vid ensamarbete. Genom det ”överraskar” man förövaren eftersom han eller hon kanske inte märker att man ringer på hjälp. Väktare är vanligtvis på plats inom bara ett par minuter och den misstänkta kan oftast gripas direkt på plats.

Information från: Securitasdirect.se