Vad är en cykelvagn?

Cykelvagnar, eller cykelkärra som det också kallas, har varit mycket populära i både Holland och Danmark under lång tid och har äntligen kommit till Sverige. Fler och fler föräldrar har fått upp ögonen för hur praktiskt det är med cykelvagnar. Det är ett enkelt och miljövänligt sätt att skjutsa barnen på, särskilt på morgonen när man ska lämna på dagis och ni inte har någon bil. Alla barn älskar att sitta i en cykelvagn och titta ut på omgivningarna. Cykelvagnar kan också användas när man åker på till exempel cykelsemester för transport av väskor och annat bagage.

Olika typer av cykelvagnar

En del cykelvagnar är avsedda för att transportera packning och en del cykelvagnar är avsedda för att transportera personer. Det finns cykelvagnar som är utrustade med ett hjul, andra har två hjul. Cykelvagnen kopplas sedan på cykelns bakaxel eller sadelstolpe. De flesta cykelvagnar har en enkel mekanism som gör det smidigt att koppla av och på cykelvagnen. Cykelvagnar som är avsedda för transport av packning har ofta en öppen planlösning så att man får plats med så mycket bagage som möjligt. Cykelvagnar för persontransport är täckta och har små säten som barnen kan sitta på. Ibland finns även bälten så att man kan spänna fast barnen.

Är alla cykelvagnar lika bra?

Tester visar att det är ganska stor skillnad i prestanda på olika cykelvagnar. En bra cykelvagn ska vara stark och stabil. Den ska vara enkel och säker att använda. En funktionell cykelvagn kan man även använda som vanlig vagn genom att man sätter på några extra hjul eller som skidset så att man kan åka skidor med barnen. Cykelvagnar av god kvalitet är stabila och har parkeringsbroms och ordentligt bromsskydd. Alla cykelvagnar ska vara utrustade med reflexer. Det är viktigt att barnen sitter bra i cykelvagnen och att sätena är ergonomiskt utformade.

Vilka fördelar finns med cykelvagnar?

Det är enkelt att använda cykelvagnar och man tjänar in mycket tid på att cykla istället för att gå. Alla småbarnsföräldrar vet hur mycket jäktande det kan vara på morgonen, särskilt om man har flera barn som ska iväg till olika ställen. Det är också ett sätt att få in motionen i vardagen. Flera av cykelvagnarna går enkelt att förvandla till en joggingvagn och då har du ingen ursäkt längre att inte komma ut i motionsspåret! Man kan ta med både ett eller två barn i en cykelvagn.