Kängor är ett vitt begrepp. Det finns ökenkängor och snökängor. Stålhättade militärkängor, supertekniska vandringskängor och nätta snörkängor. Högklackade kängor, coola Timberlands och punkiga Dr. Martens, och så vidare. Kängan är ett praktiskt och populärt skodon som har funnits nästan lika länge som människan själv. Nästan. Det finns en känga för alla lägen, för alla kläder och för alla sorters människor. Du behöver bara leta lite, eller hoppas att den hittar dig.

Kängan sprids över världen

De första stövlarna man hittade, eller i alla fall det som man anser var en slags föregångare till vår moderna känga, härstammar från östra Asien och är från 1000 f. Kr. Då bestod vandringskängorna av separata stycken som man bar tillsammans för att täcka mer av foten än sandaler hade gjort innan det.
Vandringskängorna reste sen via asiatiska nomader till Kina, Indien och Ryssland. Mjuka läderkängor bars av mongoliska erövrare, inuit-folket i Alaska gjorde sina av sälskinn och dekorerade med hundhår och fiskfjäll. Européerna vidareutvecklade kängorna för att de lättare skulle kunna vara till nytta när man satt på häst, en slags tidig variant av militärkängor. När det kommer till andra typer av kängor har Amerikanerna bla. gjort om dem till det som idag kallas cowboy boots.

Vad är en känga egentligen?

Det är svårt att beskriva en känga i allmänna ordalag, eftersom den kan se ut på så många olika sätt. Själva begreppet står vanligtvis för en sko som är gjord av läder som täcker foten och fotleden. Det beror lite på vilken sorts känga du är ute efter, men det finns så många där att chansen är väldigt stor att du hittar några som passar in perfekt på ditt ändamål. Sen beror det på vad det är. Vill du kanske vara något av följande:

  • Snygg
  • Cool
  • Varm
  • Säker
  • Torr
  • Färgglad

Det finns vandringskängor i flera stilar. Dessutom är internetshoppingen så enkel att du lätt kan beställa hem de par du gillar, testa och sen skicka tillbaks de som inte passar. Eller så behåller du allihop och utökar din skogarderob med en samling snygga kängor som gör varje outfit komplett och som garanterat kommer till användning i alla möjliga sammanhang. För den som skall ut och vandra är funktion viktigast av allt. Detta innebär inte att kängorna behöver se tråkiga eller stela ut! Tvärtom finns i dagsläget vandringskängor som nästan alltid funkar oavsett var man befinner sig.