Även om det går att köpa damcyklar av alla sorter, även mountainbikes, bör du känna till en sak innan du ger dig ut på jakt efter en ny cykel: som kvinna behöver du inte nödvändigtvis köpa en damcykel. Precis som män behöver du snarare en cykel som passar dig och din kroppsform, oavsett om cykeln i fråga faller inom kategorin damcyklar, unisexcyklar eller till och med herrcyklar. Det som skiljer damcyklar från andra typer av cyklar är att de är anpassade efter kvinnors generellt sett kortare överkropp och längre ben (proportionellt sett), men alla kvinnor är som bekant inte skapta på samma sätt.

Nuförtiden tillhandahåller många tillverkare damcyklar, men även utformningen på dessa varierar. Vissa varumärken följer den mall som beskriver kvinnor som individer med kortare överkropp och längre ben, medan andra istället anpassar kontaktpunkterna på befintliga modeller för att bättre passa kvinnor. Kontaktpunkterna är de ytor där din kropp kommer i direktkontakt med cykeln, nämligen sadeln, styret och pedalerna. Genom att göra detta kan damcyklarna göras lite mindre utan att för den skull få försämrad prestanda.

God passform viktigare än cykeltyp

Det är helt avgörande för din komfort att den cykel du väljer passar dig. En cykel som är alltför stor kommer ha en negativ inverkan på ditt självförtroende, då den kommer vara svårare att på ett säkert sätt manövrera. Samtidigt kommer en för liten cykel göra det svårt för dig att andas, styra och trampa på pedalerna på ett effektivt sätt. Du bör därför leta efter en ram som du kan stå över med fötterna i marken, samtidigt som du inte behöver sträcka eller böja armarna för att nå fram till cykelstyret. Som du säkert förstår är det inte helt säkert att det är just damcyklar du behöver titta på, utan vilken slags cykel du behöver beror till stor del på din kroppstyp.

Om du gillar MTB-cykling och väljer att köpa en cykel med dämpning, bör du säkerställa att fjädrarna är korrekt inställda utifrån din vikt. De flesta damcyklar har en dämpning som är inställd för lättare cyklister, och oavsett vilken typ av gaffel din mountainbike har kan du generellt sett finjustera dämpningen i viss utsträckning.