Ditt hemlarm är till för att skydda dig och ditt hem – det har inte installerats för att driva din lokala polisstation till vansinne på grund av alla falsklarm. Detta är dock vad många hemlarm gör. Majoriteten (uppemot 90%, enligt vissa rapporter) av alla hembesök som polisen gör görs på grund av larmsystem som larmar i onödan. Detta har lett till ett behov av att minska antalet felaktiga larm.

Även om du vill känna dig trygg i att din bostad är säkrad när du inte befinner dig i den, vill du även ha ett hemlarm som inte skickar signaler till polisen om att rycka ut när allt är i sin ordning. För att hjälpa dig undvika detta, har vi tittat på några olika sätt på vilka du kan förhindra att ditt hemlarm utlöses i onödan, och därigenom spara såväl pengar som frustration och irriterade blickar från polisen.

Kom ihåg lösenordet till ditt hemlarm

Om ditt larmsystem utlöses (oavsiktligen eller ej), kommer sannolikt en larmcentral att ringa upp dig och begära ett lösenord så de kan verifiera att det är du som bor i bostaden. Det låter enkelt, men om du inte har utlöst ditt hemlarm på ett tag, kan det vara så att du faktiskt har glömt lösenordet. Se därför till att ditt lösenord är ett som du kan komma ihåg.

Håll din kontaktinformation aktuell

Om ditt hemlarm utlöses av en olyckshändelse och larmcentralen inte får tag i dig eller någon av dina övriga angivna nödkontakter, kommer de sannolikt skicka polis till platsen och du tvingas därmed betala en avgift för utryckningen. Säkerställ att den kontaktinformation som din larmcentral har är aktuell.

Informera dina besökare om hur ditt hemlarm fungerar

Om du delar nyckel med någon – en hundvakt, en släkting eller en vän som besöker dig sporadiskt – bör du informera denna person om att du har ett hemlarm och att de behöver larma av efter att ha gått in i din bostad. Annars kommer larmet att tjuta högt och ljudligt, och du kan komma att tvingas betala för den eventuella utryckningen.

Med dessa enkla tips kan du förhindra många falsklarm!