Det ultimata skyddet för våra lekande barn är en bra täckbyxa. Barn klättrar, hoppar, springer och ramlar. Det är i leken som barn både utvecklar sina fysiska färdigheter och växer mentalt och tillskillnad från oss vuxna, som kanske avstår utomhusvistelse om solen inte lockar, så är barn ute oavsett väderförhållande.  För att hålla barnet varmt och torrt är täckbyxan optimal. Det är trotsallt nedre delen av kroppen som utsätts mest när herren på täppan ska utnämnas på toppen av snöhögen eller när störst plask ska avgöras i vattenpölen.

Mäta kvalitén 

En bra täckbyxa ska alltså klara tuffa lekar, kyla och hålla tätt. För att avgöra hur pass bra en täckbyxa är brukar man, förutom att granska dess vaddering, mäta dess funktion i decennier, vattenpelare och andningsförmåga. vadderingen spelar givetvis en roll för hur varm byxan är, men yttertyget är helt avgörande för om byxan klarar av att hålla värmen. Denier är alltså måttet på tjockleken och tätheten i fibern vilket avgör hur grovt och tätt väven är. Kort sagt har en stark och slitstark väv en högre denier. Vattenpelare är måttet på hur vattentätt tyget är. Man brukar säga att 2000 mm klassas som ett vattentätt tyg, men bra täckbyxor brukar normalt ligga på vattenpelare mellan 10 000 – 20 000 mm. Hur pass väl tyget andas mäts i gram vattenånga som tyget släpper igenom per kvadratmeter per dygn. Här ska en täckbyxa ligga på mellan 10 000 – 20 000 gram per kvadratmeter och dygn för att klassas som en bra eller mycket bra täckbyxa. Du beställer med smidighet barnkläder av bra kvalitet på internet som sedan levereras hem till dig med posten.

Normalslitage 

Vad är då ett normalslitage och vad kan man vänta sig av en bra täckbyxa?  Det är inte helt enkelt att mäta vad som ska anses som normalslitage, men för att inte säga för mycket ska täckbyxor för barn vara tänkt för ett högre mått av slitage än byxor för vuxna. Ofta är täckbyxor för barn extrautrustade med vaddering för knän och bak, innerbenssömmarna är vridna för att minska slitaget och knäna förböjda. En bra täckbyxa som utsätts för normalslitage av ett aktivt barn ska alltså hålla för lek i grushögar utan att spricka i tyget, hålla värmen i minusgrader, hålla barnet torrt i regn och transportera ut fukt och svett så att barnet inte kyls ner.